Ποιοι είναι εκτεθειμένοι σε cyber attack;;;

Jun 30, 2019 | BUSINESS & ENTERPRISE, CYBER RISK INSURANCE, LIABILITY INSURANCE, Small Business Insurance

Share this article

Οι επιθέσεις μέσω διαδικτύου είναι μια απειλή που δεν γνωρίζει σύνορα, και δεν ξεχωρίζει άτομα ή μέγεθος επιχειρήσεων. Οι εγκληματίες του διαδικτύου είναι παντού και πουθενά. Όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία τόσο πιο εκτεθειμένοι είναι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις στην απειλή που ονομάζεται cyber attack.

Άρα μπορούμε να πούμε ότι εκτεθειμένοι σε μια κυβερνο-απειλή είναι ο καθένας από εμάς. Με βάση τον Κέβιν Χείλι, διευθυντή της εταιρείας Symantec Security, «αν ένα αντικείμενο είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να το βρει, και αν αυτό διαθέτει κάποιο λειτουργικό σύστημα, τότε μπορεί να πέσει θύμα χάκερ.»

Αναπόφευκτα, οι χάκερς δεν κάνουν ζημιά μόνο σε μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις. Συχνά θύματα τέτοιων επιθέσεων είναι νοικοκυριά ή μικρές επιχειρήσεις. Εξάλλου, οι χάκερς αντιμετωπίζουν τις περισσότερες πράξεις τους ως μια επιβεβαίωση των ικανοτήτων τους. 

Περαιτέρω, μια τέτοια επίθεση μπορεί να προέλθει από οπουδήποτε. Για παράδειγμα στη τελευταία διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών CES που έγινε στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, ένα από τα νέα τεχνολογικά θαύματα που παρουσιάστηκαν ήταν παιδικά ρουχαλάκια που καταγράφουν την αναπνοή και τη θέση του μωρού ειδοποιώντας τους γονείς μέσω διαδικτύου. Εφόσον κάποιος επινόησε ένα τέτοιο σύστημα, μπορεί κάλλιστα να το χρησιμοποιήσει κακόβουλα, ενημερώνοντας επίδοξους απαγωγής.  Άλλωστε είναι χαρακτηριστική η αναφορά της CISCO ότι μέχρι το 2020, πέραν των 50 δισεκατομμυρίων αντικειμένων θα συνδέονται με το διαδίκτυο. Δηλαδή, πέραν των 50 δισεκατομμυρίων στόχων.

Παράλληλα, εταιρείες ή και εργοστάσια είναι πολύ εύκολοι στόχοι. Για παράδειγμα,  ένας ανταγωνιστής μπορεί πολύ εύκολα να διεισδύσει στα ηλεκτρονικά συστήματα και να μπλοκάρει τη γραμμή παραγωγής ή ακόμα και να κλέψει εταιρικά μυστικά, μιας ανταγωνιστικής επιχείρησης.  

Παρόλα αυτά, ο σωστός και ολοκληρωμένος προγραμματισμός έναντι των διαδικτυακών απειλών μπορεί να αποβεί σωτήριος στις δύσκολες ώρες μιας κυβερνο-επίθεσης.  Ο προγραμματισμός αυτός πρέπει σίγουρα να περιλαμβάνει ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας όπως firewalls, antivirus, backup, αλλά και συχνή εκπαίδευση του προσωπικού της εταιρείας σε θέμα κυβερνο-επιθέσεων. Τέλος η αγορά ασφαλιστήριου συμβολαίου για κινδύνους στον κυβερνοχώρο που θα σας προστατεύσει από οικονομικές απώλειες που σίγουρα θα προκύψουν σε περίπτωση που όλα τα πιο πάνω αποτύχουν, θεωρείτε πλέον απαραίτητη.

RECENT NEWS & INSIGHTS