ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ: ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ Ή ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ;

Jan 15, 2020 | BUSINESS & ENTERPRISE, LIABILITY INSURANCE, PROFESSIONAL INDEMNITY INSURANCE

Share this article

Σύμφωνα με το Περί Δικηγόρων Νόμο (ΚΕΦ. 2) αρ. 6Ε (1) ουδεμία άδεια ασκήσεως του δικηγορικού επαγγέλματος εκδίδεται ή ανανεώνεται, εκτός εάν ο δικηγόρος διατηρεί σε ισχύ ασφαλιστική σύμβαση με αδειούχο ασφαλιστική εταιρεία αναφορικά με την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης έναντι ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια.

Ανεξάρτητα από αυτά όμως η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης Δικηγόρων μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας τόσο για τον αυτοτελώς εργαζόμενο δικηγόρο όσο και για μια Δικηγορική Εταιρεία (ΔΕΠΕ). Πιο κάτω παρατίθενται οι λόγοι που η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης Δικηγόρων είναι απαραίτητη.

  • Όσο προσεκτικός και επιμελής είναι ένας δικηγόρος δεν παύει να είναι άνθρωπος. Λάθη και παραλείψεις μπορούν να προκύψουν οποτεδήποτε. Το «αυτό δεν θα τύχει ποτέ σε εμένα γιατί είμαι πάντα προσεκτικός» είναι μια μεγάλη παγίδα που συχνά πολλοί δικηγόροι πέφτουν. Η Ασφάλεια Επαγγελματικής Ευθύνης όμως θα καλύψει το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας ανθρώπινης απροσεξίας.
  • Ένεκα της οικονομικής κρίσης είναι πολλοί αυτοί που ψάχνουν εύκολους τρόπους να βγάλουν χρήματα. Ένας απλός ισχυρισμός στο δικαστήριο μπορεί να πάρει χρόνια να αποδειχτεί ότι ήταν λανθασμένος ή ψευδής. Όμως, μέχρι πλήρης εκδίκασης της υπόθεσης ή του διακανονισμού, ένας δικηγόρος θα σπαταλήσει όχι μόνο χρήμα για να «αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας» αλλά και πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει διαφορετικά, προωθώντας με καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του ιδίου και του γραφείου του.
  • Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες η κατοχή Ασφάλισης Επαγγελματικής Ευθύνης λειτουργεί και σαν τεκμήριο επαγγελματικής αξιοπιστίας. Ο πελάτης είναι καλό να γνωρίζει ότι ακόμη και στην έσχατη περίπτωση που πάει κάτι στραβά, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για πιθανή οικονομική απώλεια αφού θα αποζημιωθεί αναλόγως.
  • Στο ακραίο σενάριο που ένας δικηγόρος χειριστεί με λανθασμένο τρόπο μια υπόθεση και επιδικασθούν εναντίον του χρηματικές αποζημιώσεις, στη περίπτωση όπου δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη  αυτές θα πρέπει να καταβληθούν από προσωπική περιουσία του ίδιου. Ανεξάρτητα από το ύψος των αποζημιώσεων, είναι ένα ποσόν το οποίο μπορεί να πληρωθεί από κάποιο τρίτο και όχι από το δικηγόρο.
  • Η ασφαλιστική κάλυψη προσφέρει ψυχική ηρεμία. Ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύει ο τόπος, ένας δικηγόρος έχει ανάγκη μια οικονομική προστασία για να δραστηριοποιείται απρόσκοπτα χωρίς επιπλέον άγχος για συνέπειες από τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

Λαμβανομένων υπόψιν όλων των πιο πάνω, κάποιος εύκολα καταλήγει στο εξής συμπέρασμα. Η απερίσκεπτη αγορά ασφαλιστηρίου Επαγγελματικής Ευθύνη Δικηγόρων μπορεί να στοιχίσει πολύ περισσότερα από όσα αρχικά είχε φανταστεί. Στην αγορά υπάρχουν πολλών ειδών και ποιοτήτων ασφαλιστήρια συμβόλαια. Και, όπως σε μια υπόθεση ένας δικηγόρος υπεράσπισης δεν θα καλούσε ένα αναξιόπιστο μάρτυρα να δώσει κατάθεση, έτσι και στη περίπτωση της ασφάλειας του δεν θα πρέπει να εμπιστευτεί μια αναξιόπιστη εταιρεία με αμφιβόλου ποιότητας συμβόλαια.

Το γραφείο μας είναι σε θέση να σας παρέχει ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης ειδικά σχεδιασμένη να καλύπτει όλο το φάσμα των εργασιών σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος, τους όρους ασφάλισης και οποιαδήποτε άλλη απορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας. 

RECENT NEWS & INSIGHTS