Πως να Προστατευσετε τα Παιδια σας Απο τους Κινδυνους του Διαδικτυου

May 30, 2020 | Family Insurance, General, PERSONAL & FAMILY

Share this article

Είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή, σε ποια σελίδα μπορεί να καταλήξουν τα παιδιά σας παίζοντας στο διαδίκτυο. Πως μπορείτε όμως, να έχετε τον έλεγχο χωρίς να χρειάζεται να είστε συνεχώς πάνω από το κεφάλι του παιδιού και να γίνεστε ενοχλητικοί κάνοντας το να νιώθει ότι δεν το εμπιστεύεστε;

Είναι δύσκολο να περιορίσετε τις περιηγήσεις των παιδιών σας στο ίντερνετ. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό γι’ αυτό είναι σημαντικό ένας γονιός να γνωρίζει το παιδί του και τις διαδικτυακές του προτιμήσεις. Με αυτό τον τρόπο είναι ευκολότερο να προβλέψει τους πιθανούς κινδύνους που θα παρουσιαστούν μέσα από τις σελίδες που επιλέγει το παιδί.  Κάποιοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε αυτό, είναι οι εξής:

Σωστή Επικοινωνία Με το Παιδί

Πριν και μετά από κάθε επίσκεψή του σε κάποια ηλεκτρονική σελίδα, μιλήστε μαζί του και δώστε του την ευκαιρία να μοιραστεί μαζί σας κάποιες ευχάριστες λεπτομέρειες. Από εκεί, μπορείτε να συνεχίσετε τη συζήτηση και να μάθετε περισσότερα για τις διαδικτυακές του συνήθειες και να ερευνήσετε σε ποια σημεία ίσως να χρειαζόταν καθοδήγηση.  

Χρήση της ρύθμισης «Γονικού Ελέγχου» στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή.

Οι ρυθμίσεις «Γονικού Ελέγχου» είναι εύκολες και φιλικές προς το χρήστη. Θα είστε σε θέση να «κλειδώσετε» κάποιες σελίδες στο λογαριασμό που θα χρησιμοποιείται από το παιδί σας έτσι ώστε να ελέγξετε ποιες σελίδες έχει επισκεφτεί. Και επειδή τα παιδιά είναι «ένα βήμα μπροστά» όσων αφορά την τεχνολογία, για να αποφύγετε οποιαδήποτε παρέμβασή τους στις ρυθμίσεις του υπολογιστή, έχετε τη δυνατότητα να τις ενισχύσετε με κωδικό που θα γνωρίσετε μόνο εσείς.

Πως να Προστατεύσω τα Παιδιά μου κατά τη Διάρκεια της Περιήγησης τους στο Διαδίκτυο;

Συχνά τα παιδιά με την αφέλειά τους, οδηγούνται από σελίδα σε σελίδα, ξεπερνώντας τα επιτρεπόμενα διαδικτυακά τους όρια. Εάν αντιληφθείτε ότι τα παιδιά βρίσκονται σε ιστότοπο ακατάλληλο για αυτά, εξηγήστε τους με απλό τρόπο, χωρίς θυμό και χωρίς επιπλέον αυστηρότητα, ότι το συγκεκριμένο περιεχόμενο απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ένας διάλογος «στα μέτρα τους», τα βοηθά να αντιληφθούν το λάθος και να μην το επαναλάβουν.

Πιο κάτω θα διαβάσετε ορισμένες καλές ιδέες για την προστασία των παιδιών σας από τους κινδύνους του ίντερνετ:

Περιορισμός Των Ηλεκτρονικών Κινδύνων

Το κλειδί είναι η δική σας ενημέρωση. Όσα περισσότερα γνωρίζετε για τον κόσμο της τεχνολογίας, τόσο πιο εύκολο είναι για εσάς να εντοπίσετε πιθανούς κινδύνους. Μελετήστε τους τρόπους προστασίας των παιδιών σας από τις απειλές του ίντερνετ και σημειώστε παράλληλα, σε μια μικρή λίστα, τα σχετικά θέματα που θα θέλατε να συζητήσετε μαζί τους. Είναι καλό να ξέρετε ποιες σελίδες είναι ασφαλείς για το παιδί και ποιες έχουν φήμη ακαταλληλότητας.

Η Σωστή Περιήγηση έρχεται με την Εκπαίδευση

Χτίστε υγιείς συνήθειες περιήγησης με επικοινωνία και συζήτηση αναφορικά με τις διαδικτυακές εμπειρίες των παιδιών σας. Αντί να αποθαρρύνετε τα παιδιά, επιτρέψτε τους να ψάξουν και να εντείνουν τις διαδικτυακές τους δεξιότητες με τη βοήθεια και την υποστήριξή σας. Δώστε τους μικρά χρονικά περιθώρια να περιηγηθούν μόνοι τους στο ίντερνετ χωρίς όμως να απομακρυνθείτε εντελώς. 

Ορίστε τα Χρονικά Περιθώρια και το Βαθμό Επιτρεπόμενης Περιήγησης

Χρησιμοποιείστε γεγονότα από την καθημερινότητα για να τονίσετε στα παιδιά σας την επικινδυνότητα κάποιων ιστότοπων. Πείτε τους για παράδειγμα, ότι ένα παιδί δε μπορεί να απομακρυνθεί μόνο του στο δρόμο και εξηγήστε ότι το ίδιο συμβαίνει και με την τεχνολογία. Οι κίνδυνοι που μπορεί να συναντήσει περπατώντας μόνο του, εμφανίζονται με παρόμοια μορφή και στον ηλεκτρονικό κόσμο. Για να είναι ευκολότερο για εσάς να παρακολουθείτε τη χρήση που κάνουν τα παιδιά σας στο διαδίκτυο ορίστε συγκεκριμένους κανονισμούς και χρονικά περιθώρια για κάθε σελίδα που επισκέπτονται.

Γράψτε και Τυπώστε μια Λίστα Κανονισμών που θα Ακολουθούν τα Παιδιά Όταν Χρησιμοποιούν το Ίντερνετ.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν τους κανονισμούς που έχετε ορίσει ως μέρος της εκπαίδευσης που τους παρέχετε για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Κάποιοι κανόνες που μπορείτε να επιβάλλεται είναι:

  • Χρησιμοποιούμε μόνο τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, του σχολείου και του σπιτιού μας.
  • «Σερφάρουμε» στο διαδίκτυο μόνο όταν έχουμε τελειώσει όλα μας τα μαθήματα.
  • Δε δίνουμε ποτέ προσωπικές πληροφορίες όπως για παράδειγμα το που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, τους κωδικούς μας ή τον αριθμό του τηλεφώνου μας σε αγνώστους.
  • Δε διευθετούμε συνάντηση με άτομο που έχουμε γνωρίσει στο ίντερνετ.
  • Συζητάμε με τους γονείς μας, μοιραζόμαστε μαζί τους τα αισθήματά μας και τους αναφέρουμε αμέσως εάν κάποιος  μας έκανε να νιώσουμε άσχημα με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Δεν «κατεβάζουμε» τίποτα από το διαδίκτυο εάν δεν έχουμε πάρει την άδεια των γονιών μας.

Έλεγχος της Χρήσης του Διαδικτύου από τα παιδία σας .

Ο έλεγχος  της περιήγησης των παιδιών στο ίντερνετ πρέπει να γίνεται από την πρώτη τους επαφή με αυτό.  Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας και ότι έχουν την ευθύνη των επιλογών τους. Η μεταξύ σας συζήτηση πρέπει επίσης να γίνεται από την αρχή, να χτιστεί εμπιστοσύνη μεταξύ σας για να είστε σε θέση να ξέρετε εάν τα παιδιά έχουν συνάψει διαδικτυακές γνωριμίες και με ποιους διατηρούν επικοινωνία.

Διαδικτυακές Πηγές για Διαδικτυακή Ασφάλεια

Οι κανονισμοί για την ασφάλεια του διαδικτύου αλλάζουν συνεχώς με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Εάν όμως είστε ορθά ενημερωμένοι θα μπορείτε να δείτε τα θετικά που προκύπτουν από τη χρήση του ίντερνετ και θα είναι ευκολότερο για εσάς να εντοπίσετε τις ασφαλείς για τα παιδιά σας ιστοσελίδες.

RECENT NEWS & INSIGHTS