ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΖΩΗΣ

Apr 30, 2020 | BUSINESS & ENTERPRISE, General, PERSONAL & FAMILY

Share this article

Η πιο παλιά μορφή ασφάλισης ζωής έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ρώμη και τους λεγόμενους «Συλλόγους Ταφής» (Burial Clubs). Οι Σύλλογοι Ταφής κάλυπταν το κόστος των τελετών και ταφής των μελών τους και παρείχαν στην οικογένεια κάποια οικονομική υποστήριξη.

Τον 17ο αιώνα, αρχίζει να διαμορφώνεται στην Αγγλία η ασφάλεια ζωής με μια πιο μοντέρνα, πιο επιχειρησιακή ιδεολογία. Γεννήθηκε στο Lloyd’s Coffee House, όπου έμποροι, ναύτες και ιδιοκτήτες πλοίων μαζεύονταν για να συζητήσουν διάφορα θέματα που αφορούσαν εξαγωγές, ζημιές πλοίων και ασφάλιση. Η πρώτη εταιρεία που ασφαλίζει τη ανθρώπινη ζωή δημιουργείτε το 1706  και ονομάζεται «Φιλική Κοινωνία για μια Διαρκή Διασφάλιση» (Amicable Society for a Perpetual Assurance Office). Μέχρι το τέλος του 1800 υπήρχαν περίπου 2700 εγγεγραμμένες Φιλικές Κοινωνίες. Απαιτούσαν από τα μέλη τους ένα εβδομαδιαίο ποσό, που κατοχύρωνε τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου τους και ένα σεβαστό ποσό προς τα λοιπά μέρη της οικογένειας, για να ανταπεξέλθουν οικονομικά στους δύσκολους τότε καιρούς.

Οι Φιλικές Κοινωνίες ήταν πιο διαδεδομένες στη φτωχή, εργατική τάξη. Η έλλειψη κανονισμών και όρων από τις Φιλικές Κοινωνίες αλλά και η άμεση ανάγκη των ανθρώπων για τα χρήματα, σχημάτισαν ένα σύστημα απάτης γύρω από αυτές. Οι δολοπλοκίες ήταν συχνά πολύ ακραίες και έδιναν μια, όχι και τόσο φιλική εικόνα, στους φορείς αυτούς. Οι φόνοι που δεν μπορούσαν να αποδειχθούν ήταν αμέτρητοι και οι γονείς προτιμούσαν να αφήσουν τα παιδιά τους να λιμοκτονήσουν παρά να μπουν στη διαδικασία να ξοδέψουν για φάρμακα.

Τα πιστοποιητικά θανάτου δεν ήταν απαραίτητα μέχρι το 1875. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δηλώνονται ψευδή θάνατοι για άτομα που ήταν ακόμα εν ζωή, ή για μη υπαρκτά άτομα που είχαν οριστεί ως «μέλη» από πρόσωπα που παρίσταναν τους συγγενείς. Ακόμα και αργότερα που η παράδοση του Πιστοποιητικό ήταν προϋπόθεση για να δοθεί αποζημίωση, αυτού του είδους απάτες συνεχίζονταν με τις πλαστογραφήσεις. Οι λειτουργοί των Φιλικών Κοινωνιών, δεν έμπαιναν στη διαδικασία περεταίρω διερεύνησης διότι πληρώνονταν αναλόγως των καταχωρίσεων τους.

Η ασφάλιση ζωής είναι ένα περίπλοκο σύστημα ασφάλισης, διότι η ανθρώπινη ζωή δεν είναι κάτι που εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε αριθμούς και να μετρηθεί. Η ιστορία έχει βοηθήσει τη βιομηχανία στον τομέα αυτό να εξελιχθεί και να αναβαθμιστεί. Οι όροι και προϋποθέσεις είναι ξεκάθαροι και κατανοητοί και υπάρχουν διαφορετικά σχέδια ασφάλισης με διαφορετικά ασφάλιστρα, από τα οποία μπορεί κάποιος να διαλέξει. Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι πληρωμής και επιλογές για τη συχνότητα των πληρωμών. Πριν καλυφθεί μια απαίτηση γίνεται αξιολόγηση και έρευνα για να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο απάτης. Παρόλα αυτά, ο άνθρωπος θα είναι πάντα άνθρωπος και η απληστία μπορεί να οδηγήσει μερικούς σε ακεραιότητες. Τις πλείστες των περιπτώσεων όμως, όσοι τολμούν τέτοιου είδους παραπλανήσεις, καταλήγουν να είναι αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του νόμου και της κοινωνικής κατακραυγής.

RECENT NEWS & INSIGHTS