Κάνοντας τις βόλτες μας σε καφέ, εστιατόρια και χώρους αναψυχής, συχνά συναντάμε το άτσαλο μελαχρινό ανθρωπάκι με το κίτρινο φόντο που ‘’φιλικά’’ μας προειδοποιεί να προσέξουμε από τη πτώση λόγω βρεγμένου δαπέδου. Με την παρουσία του όμως, δε θέλει να προστατεύσει απλά τους επισκέπτες, αλλά και τους ιδιοκτήτες των κέντρων ψυχαγωγίας.
Κανείς δε θα ήθελε να βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιο τραυματισμό, οποιασδήποτε μορφής και από την άλλη πλευρά, κανένα διοικητικό προσωπικό δεν είναι διατεθημένο να πολεμά ενάντια των κυρώσεων που ορίζει ο νόμος περί Αστικών Αδικημάτων.
Οι συνολικές αποζημιώσεις που προκύπτουν από την αδυναμία του εστιατορίου/καφέ /μπαρ (κλπ) να προστατεύσει τους επισκέπτες του, μπορούν να ανέλθουν σε πολλές χιλιάδες ευρώ και περιλαμβάνουν τα ιατρικά έξοδα του τραυματισμένου ή και μελλοντικές θεραπείες που τυχόν χρειαστεί, τα έσοδα που έχασε από την ανικανότητα του για εργασία έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, και φυσικά ένα ποσό θα πρέπει να καλύψει την ηθική βλάβη που υπέστη το άτομο.
Ως εκ τούτου, η σήμανση για βρεγμένο δάπεδο είναι απαραίτητη για την προφύλαξη του κοινού, όπως επίσης και η σωστή οργάνωση του χώρου, ο ορθός καταμερισμός εργασίας και επικοινωνία μεταξύ προσωπικού, αγορά νέου μηχανικού εξοπλησμού (από όπου μπορεί να προκύπτουν διαρροές) και η αναβάθμηση των δεξιοτήτων του προσωπικού.
Παρόλα τα μέτρα πρόληψης ατυχήματος, υπάρχουν φυσικά και οι επιτήδειοι, που θυματοποιούν τον εαυτό τους για να πάρουν χρήματα από ασφαλιστικές εταιρείες. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί, μπορούμε να δούμε από το κύκλωμα παρακολούθησης έναν ενήλικα κύριο που προσποιείται ότι πέφτει λόγω ολισθηρού πατώματος από τα παγάκια που ο ίδιος έριξε κάτω.