Οικονομικες – Εμπορικες Κυρωσεις και Ασφαλιση

Jan 30, 2021 | BUSINESS & ENTERPRISE, CYBER RISK INSURANCE, D&O LIABILITY INSURANCE, General

Share this article

Η αυξανόμενη χρήση εμπάργκο ή οικονομικών κυρώσεων ως πολιτική τακτική δημιουργεί ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας που αναπόφευκτα επηρεάζει και τις ασφαλιστικές συμβάσεις. Για παράδειγμα, πολλές επιχειρήσεις δεν συνειδητοποιούν ότι η συνεργασία με άτομα ή οργανισμούς σε χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις μπορεί να σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλισμένοι. Επιπρόσθετα, η πιθανή -ακόμα και ακούσια- παράβαση κυρώσεων μπορεί να επιφέρει σοβαρές ποινές.

Επομένως, οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωρίζουν όλα τα καθεστώτα κυρώσεων, όχι μόνο εκείνα που επιβάλλονται από την Κυπριακή Δημοκρατία (Η Κυπριακή Δημοκρατία ουσιαστικά ακολουθεί τις λίστες κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών), εάν λειτουργούν διεθνώς ή συνεργάζονται με προμηθευτές ή πελάτες σε χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Τι είναι οι κυρώσεις?

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται μόνο για οικονομικούς λόγους. Πρόκειται για εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται από μία ή περισσότερες χώρες σε κράτος, ομάδα ή άτομο και θα μπορούσαν επίσης να έχουν πολιτικά, στρατιωτικά ή κοινωνικά κίνητρα.

Ουσιαστικά, οι κυρώσεις είναι ένα εργαλείο εξωτερικής πολιτικής που έχει σχεδιαστεί για να αλλάξει ή να τιμωρήσει τη συμπεριφορά μιας άλλης χώρας ή οντότητας. Οι κυρώσεις μπορεί να κυμαίνονται από την απαγόρευση διαπραγμάτευσης (για παράδειγμα την πώληση όπλων σε ένα συγκεκριμένο καθεστώς) έως τους πρόσθετους δασμούς που επιβάλλονται σε επιλεγμένα αγαθά ή περιορισμούς στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Ποιες είναι οι συνέπειες για το χρηματοοικονομικό κλάδο από την παραβίαση κυρώσεων σε σχέση με την ασφάλιση;

Οι συνέπειες από την παραβίαση κυρώσεων στο χρηματοοικονομικό κλάδο συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά σοβαρές και να περιλαμβάνουν πρόστιμα ή ακόμα και φυλάκιση. Ως αποτέλεσμα, εφαρμόζονται αυστηρές διαδικασίες από τις ίδιες τις ασφαλιστικές που εμποδίζουν επιχειρήσεις να λάβουν ασφαλιστική κάλυψη για ορισμένες δραστηριότητες σε ορισμένες περιοχές.

Πώς επηρεάζουν οι κυρώσεις την ασφαλιστική αγορά;

Η παροχή ασφάλισης θεωρείται ότι βοηθά το εμπόριο και κατά συνέπεια, εφόσον υπάρχουν κυρώσεις ότι αυτή παραβαίνει το καθεστώς κυρώσεων. Οι ασφαλιστικές που παρέχουν κάλυψη για προστασία έναντι αξίωσης/απαίτησης σε περιοχές ή άτομο(α) στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, εκθέτουν τον εαυτό τους ως προς την παραβίαση της νομοθεσίας περί κυρώσεων.

Οι ασφαλιστικές εκτός των Η.Π.Α. δεν μπορούν να πραγματοποιούν (ή να λαμβάνουν) πληρωμές χρησιμοποιώντας το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ σε σχέση με πράξεις που σχετίζονται με κυρώσεις. Αυτό μπορεί να καταστήσει σχεδόν αδύνατο για τις ασφαλιστικές να πληρώσουν οποιαδήποτε αξίωση/απαίτηση που σχετίζεται με περιοχές υπό καθεστώς κυρώσεων σε δολάρια ΗΠΑ, επειδή οι αμερικανικές τράπεζες απλώς δεν μπορούν να πληρώσουν χρήματα στη χώρα.

Παραδείγματα καταστάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ΜΗ-ασφάλιση μιας επιχείρησης:

  • Έχοντας πελάτες σε χώρα με κυρώσεις.
  • Εμπορικές διαφορές που αφορούν προϊόντα από χώρα που υπόκειται σε κυρώσεις (ακόμη και αν το προϊόν προέρχεται απλώς από τη χώρα).
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί οι ασφαλιστικές να παρέχουν κάλυψη αλλά θα περιορίσουν το εύρος αφήνοντας εκτός καθεστώτα, περιοχές ή άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Τι να κάνετε εάν ανησυχείτε για τις κυρώσεις:

  • Ελέγξτε τη βάση των πελατών σας: Μάθετε αν κάποια συναλλαγή συνδέεται με χώρα ή ομάδα που της έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι άμεσα ή έμμεσα.
  • Εάν η επιχείρησή σας έχει αποκτήσει πρόσφατα άλλη επιχείρηση, ελέγξτε και τη βάση πελατών τους.
  • Εξετάστε εάν ο οργανισμός σας βασίζεται σε προμηθευτές ή πελάτες που ενδέχεται να επηρεαστούν από κυρώσεις.
  • Ελέγξτε τη διατύπωση του συμβολαίου σας. Αναζητήστε εξαιρέσεις σχετικά με κυρώσεις*.
  • Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε εάν η ασφαλιστική σας έχει οποιεσδήποτε υποχρεώσεις αναφοράς.
  • Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας. Βεβαιωθείτε ότι κατανοούν τους κινδύνους για την επιχείρηση, εάν διαπραγματεύεται με χώρα ή ομάδα που έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Μεταμφιεσμένες παραβιάσεις:

Μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο να γνωρίζετε ότι παραβιάζονται κυρώσεις. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2019, η «Lloyds List» αποκάλυψε ότι οι ασφαλιστικές ναυτασφαλίσεως στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το ΗΒ παρείχαν κάλυψη για μια ομάδα 21 δεξαμενόπλοιων και μεταφορέων φυσικού αερίου που μεταφέρουν ιρανικά φορτία στην Κίνα και τη Συρία, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων. Αυτό συνέβη επειδή το Ιράν «μεταμφιέζει» την προέλευση και τον προορισμό του φορτίου, καθώς και την ιδιοκτησία των δεξαμενόπλοιων. Οι επιχειρήσεις πρέπει να εξετάσουν εάν διαθέτουν κατάλληλο μηχανισμό για την ταυτοποίηση αυτού του τύπου κινδύνου.

* Τα τελευταία χρόνια οι ασφαλιστικές έχουν προχωρήσει με την πρόσθεση ξεκάθαρης ρήτρας όσον αφορά την «Εξαίρεση Οικονομικών και Εμπορικών Κυρώσεων»

RECENT NEWS & INSIGHTS